Oříšková másla jsou velmi chutnou a zdravou svačinkou nejen pro sportovce. Dají se konzumovat samotná či se dají použít k přípravě mnoha fitness receptů. Při jejich výběru je třeba dbát na složení, nutriční hodnoty či konzistenci, stejně jako na chuť a preference jednotlivého druhu. Mezi ty základní patří arašídové, mandlové, lísko-oříškové, pistáciové či kešu máslo.
Podle konzistence pak rozlišujeme smooth (jemná) a crunchy (obsahují kousky oříšků). Dle podílu ořechů to pak jsou 100% produkty a ty s přídavnými látkami kvůli vylepšení chuti, účinků či zvýšení trvanlivosti.
A nyní již k jednotlivým druhům másel:
- Arašídové patří mezi nejrozšířenější, jeho chuť připomíná pražené oříšky. Vyniká obsahem proteinů, vitamínů a minerálů (magnézium, zinek), přispívá ke snižování hmotnosti (díky vysokému obsahu proteinu, tuků a vlákniny navozují arašídy pocit sytosti), podporuje nízkou hladinu cukru v krvi a zdraví srdce.
- Kešu má oproti arašídovému sice méně proteinu, ale zase obsahuje více železa, mědi a fosforu a až o polovinu méně cukrů. Najdeme zde spoustu vápníku, riboflavinu, vitamínu E a velký podíl „zdravých“ tuků.
- Mandlové je nutričně zhruba stejné jako arašídové, má ale o něco více vlákniny, vitamínů i minerálů. Mezi jeho plusy patří schopnost udržovat zdraví trávicího systému, dále podporuje zdraví pleti a snižuje hmotnost a množství cholesterolu.
- Lísko-oříškové obsahuje velké množství kalorií, zároveň ale poskytuje také množství živin a zdravých tuků. Bohatý je také na vitamín B6, fosfor, kyselinu listovou, zinek, draslík a omega mastné kyseliny. Svým složením pak pomáhá zmírňovat záněty, bojuje se stresem, proti stárnutí a srdečním chorobám.
- Pistáciové obsahuje nejvíce vitamínu B6 nejen mezi ořech, ale potravinami vůbec. Tím napomáhá regulovat cukr v krvi a pomáhá dostatečné tvorbě hemoglobinu. Je bohatým zdrojem draslíku. Vyniká nízkokalorickým obsahem a množstvím proteinu, podobně jako arašídy dokáže pomáhat s redukcí hmotnosti.